©2019 by UNIT 17, The Bartlett School of Architecture, UCL

Ashley Hinchcliffe

ashleyhinchcliffe@gmail.com

Ampthill Place proposes a model of high density co-housing, questioning what an architecture of sharing could be within the realities of the London housing market. The project realistically interrogates whether co-housing can move beyond an acupunctural intervention to become a greater presence within the city. 

The scheme itself exceeds recommended densities and provides flexibility through its external form, flat types and adaptable modes of communal inhabitation. Using the vast amount of ground removed by HS2, the housing is constructed from clay and earth. It comprises a network of courtyards, intimate paths and a repeated yet flexible module. Internally, it removes the corridor, proposing a split-level circulation that weaves between the private and the communal. The scheme orientates its courtyards to the south, taking advantage of the unobstructed sky above the railways.